Novice

Priporočajmo se škofu J. F. Gnidovcu!

V nedeljo, 15. septembra 2019, smo v cerkvi Srca Jezusovega na Taboru obhajali nedeljo svetniških kandidatov ljubljanske metropolije.

 

V ljubljanski metropoliji je trenutno pet svetniških kandidatov: škof Friderik Baraga, škof Janez Frančišek Gnidovec CM, misijonar Andrej Majcen SDB, profesor Anton Strle in nadškof Anton Vovk.

 

V ospredju letošnjega praznovanja je bil lik Božjega služabnika škofa Janeza Frančiška Gnidovca CM, katerega 80. obletnico smrti obhajamo letos.

 

Ob 16h smo se zbrali k molitvi rožnega venca pred Najsvetejšim. Sledile so pete litanije, ob 17h pa je slovesno sveto mašo daroval ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore OFM. V nagovoru je navzoče spomnil, da je prav vsak izmed nas poklican k svetosti. Da, Bog kliče vsakega po njemu lastni poti. Ne kot kopijo, ampak kot izvirnik. »Bog ne potrebuje dveh Božjih Mater, ne dveh sv. Jožefov, ne kopije katerega koli svetnika, ampak, kakor nas ustvarja, kot izvirnike. Bog ne potrebuje kopij, ampak izvirnike, vsak mora hoditi po poti lastne svetosti.«

 

Po sveti maši so postulatorji na kratko predstavili potek beatifikacijskih postopkov. Marko Jeromel CM je pristojen za proces Janeza Frančiška Gnidovca CM. 27. marca 2010 je papež Benedikt XVI. odobril objavo o herojskih krepostih Božjega služabnika Janeza Frančiška Gnidovca. S tem je bil končan administrativni postopek na Kongregaciji za svetnike pri Svetem sedežu. Da bi škof Gnidovec bil razglašen za blaženega, je zdaj potreben čudež. Trenutno raziskujejo čudež, ki naj bi se na Gnidovčevo priprošnjo zgodil v Boliviji. Dokumenti o domnevnem čudežu so bili letos oddani na Kongregacijo za zadeve svetnikov. Prve informacije o pristnosti čudeža pričakujemo konec tega leta.

 

Postulator je zaključil v vzpodbudnem tonu: »Temeljna naloga nas vseh ostaja, da še naprej vztrajamo v molitvi in se še naprej priporočamo Božjemu služabniku škofu Gnidovcu in prosimo Boga, da bi ga poveličal s čudežem ter bi tako dosegel čast oltarja.«