Novice

Duhovniški jubileji

V petek, 8. junija, smo se zbrali v cerkvi Srca Jezusovega na Taboru v Ljubljani, kjer je pet lazaristov obhajalo svoje duhovniške jubileje. Dr. Anton Stres, Rok Gajšek in Rudi Štavar so obhajali zlato mašo, medtem ko sta se dosedanji vizitator Pavle Novak in dr. Peter Žakelj zahvalila Bogu za 25 let duhovništva.

 

Celotno petkovo popoldne je bilo duhovno bogato. Ob 14.30 smo se zbrali k adoraciji in molitvi rožnega venca pred Najsvetejšim, ob 16.30 pa so sledile slovesne pete litanije. Vrhunec je bila seveda sveta maša, ki jo je ob somaševanju msgr. Stanislava Zoreta in preostalih sobratov lazaristov in duhovnikov daroval upokojeni ljubljanski nadškof Anton Stres.

 

V pridigi je letošnji zlatomašnik Anton Stres poudaril, da ima obhajanje duhovniških jubilejev prav na slovesni praznik Srca Jezusovega globlji pomen. V Jezusovem Srcu namreč slavimo njegovo ljubezen in sočutje do nas vseh. Globina Jezusovega Srca je neizčrpna, njegovo usmiljenje do nas grešnikov pa neskončno. Nato se je slavnostni pridigar obrnil k preostalim jubilantom in poudaril, da naj se vsak duhovnik zgleduje po Jezusu, ki pravi: »Učite se od mene, ker sem krotak in iz srca ponižen.« Temeljno vodilo vsakega duhovnika mora biti posnemanje Jezusa Kristusa v različnih oblikah njegove odrešenjske ljubezni. Mogli bi celo reči, da je vsak duhovnik duhovnik po Jezusovem srcu ali pa sploh ni Jezusov duhovnik! Nadškof Stres je nadaljeval z besedami zahvale Bogu, da so bili sprejeti v to službo, čeprav bi na njihovo mesto lahko bil izbran tudi kdo drug. »Če smo torej izbrani mi, je bila to izjemna pozornost s strani tistega, ki nas je izbral. Ob jubileju torej ne preostane nič drugega, kakor da smo »vélikemu pastirju ovc« kot Jezusa imenujeta pismo Hebrejcem in apostol Pavel, hvaležni, da nas je privzel v svoje pastirovanje, hkrati pa dovolj iskreni in odkriti za ponižno prošnjo, naj nam odpusti, ko se kdaj tega zaupanja nismo izkazali za vedno dovolj vredne,« je pridigo sklenil nadškof Stres.

 

Ob koncu svete maše je k ambonu pristopil še ljubljanski metropolit Stanislav Zore in poudaril, da je »vsaka maša zlata maša«. Spomnil se je besed dr. Stresa, njegovega takratnega profesorja filozofije, ki je nekoč dejal: »Bog je drugače drugačen.« Bog je obenem nedoumljiva skrivnost in Nekdo, ki nam je blizu, ki nas razume bolj kot se razumemo sami.

 

Spregovoril je tudi novi vizitator lazaristov Franc Rataj, ki se je v imenu generalnega superiorja Tomaža Mavriča letošnjim jubilantom zahvalil za vse opravljeno delo in jim zaželel obilje Božjega blagoslova tudi v prihodnje.

 

Sledilo je snidenje v dvorani študentskega doma Vincencij, kjer smo se lahko nekoliko okrepčali in spregovorili z letošnjimi jubilanti. Izrečenih je bilo mnogo čestitk in lepih želja. A ena želja ostaja skupna vsem, tako jubilantom kot tudi vsem preostalim udeležencem slovesnosti – da bi Jezus upodobil naša srca po svojem Srcu!