Novice

Slovenci praznujemo

V nedeljo, 15. julija, je skupnost Slovencev, ki jo združuje župnija sv. Vladimirja v Montrealu, obhajala že 52. Slovenski dan. Prvi je bil v nedeljo, 2. julija 1967. Zbrali smo se na župnijskem letovišču, kjer imajo številne družine skromne vikende. V središču je napol odprta lopa, ki jo poleti uporabljamo za »cerkev« in za družabna srečanja. Od začetka junija do konca poletja je druga nedeljska sveta maša redno na župnijskem letovišču.

 

Praznovanje Slovenskega dne se je pričelo s slovesno sveto mašo ob 11. uri. Med sveto mašo je navdušeno prepeval župnijski pevski zbor. Zbor je resda maloštevilen, to pomanjkljivost pa pomaga pokriti gorečnost in navdušeno petje vseh članov zbora z organistom na čelu.

 

Družabnih srečanj si ne moremo zamisliti brez dobre kuhinje in požrtvovalnih kuharic, ki so se tudi tokrat izkazale. Po odličnem kosilu je sledil kulturni program. Že začetek je bil slovesen. Nastopajoči so se namreč zbrali pri križu nekaj deset metrov od lope in v sprevodu ob zvokih harmonike prišli pod lopo. Z veseljem in ponosom smo prisluhnili slovenski in kanadski himni. Za naše rojake je prva domovina še vedno Slovenija, druga pa Kanada, kjer so si zaslužili kruh in spletli topla družinska ognjišča.

 

Župnik Franc Letonja CM je izrekel pozdrav in dobrodošlico vsem navzočim, posebej še Marjanu Cencenu, veleposlaniku Republike Slovenije v Kanadi, in govorniku Roku Žlendru, bogoslovcu Misijonske družbe. Cerkveni pevski zbor je zapel še nekaj izbranih pesmi. Sledil je topel pozdrav veleposlanika Republike Slovenije Marjana Cencena in govor. Vmes so nastopili plesalci: mlajša in starejša plesna skupina Marjetice in Rožmarin. Lepo je bilo videti mladi rod, ki pleše na slovenske viže. Posebna zahvala gre voditeljicam plesnih skupin ter muzikantom, ki so skrbeli za živahno vzdušje na plesišču. Hvaležni smo vsem prostovoljcem, ki so s svojo požrtvovalnostjo pokazali, kaj pomenita solidarnost in odgovornost.

 

Letošnja tema govora je bila škofovska sinoda, ki bo potekala v Rimu od 3. do 28. oktobra. Slovenski dan je bil torej usmerjen k mladim in tudi letos se je slavja udeležilo lepo število mladih slovenskega rodu. Govornik je poudaril, da so ne le katoličani, ampak tudi mnogi drugače misleči mladi s svojimi odgovori na razposlana vprašanja dali škofom material, na osnovi katerega bodo poskušali pokazati smernice za odgovorno življenje mladih.

 

Papež Frančišek je napovedal to sinodo s posebnim podarkom: »Mladi, vera in razločevanje poklicanosti«. Cerkev želi pomagati mladim, da bi v njihovem življenju in delu imela vera pomemebno mesto, da bi se prav zavedali svoje poklicanosti v svetu in bi bili sposobni in zmožni razlikovati med tem, kar je trajno in dobro in tem, kar je sicer prijetno za uho, srce pa ostane prazno in hladno. Zavzeto in odgovorno življenje in delo pomagata vsakemu, tako starejšemu kot mlajšemu, da po svojih močeh in zmožnostih pomaga graditi skupnost, kateri pripada. S povezanostjo z vernimi v Cerkvi pa pomagamo graditi ali utrjevati Božje kraljestvo.

 

Izziv, ki ga postavlja življenje, bo mogel postati vabilo in spodbuda, če se bomo vsi skupaj trudili uresničevati spodbudo sv. Vincencija Pavelskega: »Držimo z Bogom – in Bog bo držal z nami! Z njim imamo vse. Veselimo se, če se drugemu kaj posreči!«

 

(pripravil Franc Letonja CM)