Novice

Začetek jubilejnega leta vincencijanske karizme

Letos se celotna vincencijanska družina radostno spominja 400-letnice začetka vincencijanske karizme. Sv. Vincencij je postavil začetek Misijonske družbe na praznik spreobrnitve apostola Pavla 25. januarja 1617, ko je s svojo pridigo v Follevillu spodbudil vernike k življenjski spovedi. Geslo, ki nas bo spremljalo v jubilejnem letu, se glasi: »Tujec sem bil in ste me sprejeli.«

Vrhovni predstojnik Tomaž Mavrič nas vabi, naj z vso vincencijansko družino začnemo jubilejno leto in ga skupaj obhajamo skozi vse leto. Prav gotovo si želimo, da bi nas to praznovanje še bolj povezalo med seboj in z vsemi, ki jih je navdušila in jih še vedno navdušuje vincencijanska karizma. Ne gre namreč za stvar preteklosti, vincencijanska karizma je namreč še kako živa tudi danes, če se le trudimo oznanjati veselo novico hoje za Kristusom na način, ki nam ga kaže sv. Vincencij.

Že vrsto let praznujemo Gnidovčevo nedeljo v Ljubljani v cerkvi Srca Jezusovega na Taboru, kjer je pokopan častitljivi Bozji služabnik škof Janez Frančišek Gnidovec. Ob tej priložnosti iz srca vabimo vse veje vincencijanske družine. Letos jo bomo obhajali v nedeljo, 5. februarja. Sveto mašo ob 17. uri bo vodil ljubljanski nadškof Stanislav Zore. Ob tej priložnosti bomo uradno začeli s praznovanjem jubilejnega leta vincencijanske karizme in se hkrati spomnili častitljivega Božjega služabnika Janeza Frančiška Gnidovca. Radi se obračajmo na škofa Gnidovca, klenega in pokončnega lazarista, naj nam pri Bogu izprosi mnogih milosti, da bi še naprej mogli ohranjati vincencijansko karizmo v tem svetu živo!