Novice

V torek, 17. maja, se je v sami srčiki Ljubljane veliko dogajalo. Na Prešernovem trgu se je predstavilo več kot 80 prostovoljskih organizacij z različnih področij delovanja s cele Slovenije. Izmed vseh stojnic je najbolj izstopala prav naša, saj smo Društvo prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote predstavljali z našim zaščitnim znakom – hiško. Našo stojnico smo dejansko oblekli v hiško in kot se za družinsko hišo spodobi, smo jo opremili tudi s fotografijami in plakati.

Do 13h smo prostovoljci in brezdomci konkretno kazali, kako SKUPAJ gradimo DOM: vsak izmed nas je prispeval svoj talent, spretnost, ideje, dobro voljo, da smo si ustvarili svoj prostor. Potem pa je bilo treba »zidovom« dati dušo, kar smo skušali narediti tako, da smo se posvetili ljudem, ki so se ustavili ob nas, jih povabili v skupno razmišljanje o tem, kar nas vodi od ulice do doma, da so lahko tudi oni dodali kak zidak naši stavbi. S preprosto igrico iskanja parov smo jim skušali pokazati, da brezdomci niso tako grozni, čudni, slabi … kot se mogoče komu zdi na prvi pogled, ampak da smo si podobni in da se tudi za njihovim nesprejemljivem vedenjem skrivajo prav ista hrepenenja in bolečine kot jih poznamo tudi mi sami. Naše pričevanje je dopolnjeval eden od naših brezdomcev, ko je kar več ljudem predstavil svojo zgodbo in jim tudi povedal, kako in koliko smo mu v pomoč. Ljudje so mu prisluhnili in nas še malo bolj naklonjeno pogledali.

Lepo mi je bilo videti, koliko ljudi je prišlo do stojnice le za to, da so nas pozdravili in si izbrali svojo misel za dušo – upam, da so tudi dovolili, da jim je prek teh drobnih misli Bog resnično spregovoril na srce.  Meni je. Pa ne le preko misli, ampak še bolj preko navdušenja in hvaležnosti nad tem, kar s srcem in dušo, z vso predanostjo in požrtvovalnostjo, pridnostjo in dobro voljo, sprejemanjem in odpuščanjem… vsak dan znova gradimo skupaj, da dnevni center postaja naš resnični DOM.
Hvala vsem in vsakomur!

Md

Vir: Besedilo in foto: www.brezdomec.si