Zgodovina

150-LETNA ZGODOVINA LAZARISTOV NA SLOVENSKIH TLEH

Na slovenska tla smo lazaristi stopili leta 1852. Škof A. M. Slomšek, ki nas je povabil v habsburško monarhijo, nam je za prvo postojanko izročil cerkev sv. Jožefa nad Celjem. Od tod se je naše delovanje razširilo na področje današnje Avstrije, Madžarske in Slovaške. Na slovenskem ozemlju smo se naselili v Ljubljani (1879), v Mariboru (1897), na Mirenskem Gradu pri Gorici (1913) in v Grobljah pri Domžalah (1920), po drugi svetovni vojni pa še v Šmartnem ob Savi, v Šentjakobu ob Savi in v Šmartnem pri Slovenj Gradcu. Leta 1956 smo prevzeli župnijo Vrapče pri Zagrebu na Hrvaškem; danes upravljamo še Oranice pri Zagrebu, bolniško župnijo Vrapče-Jankomir in Novigrad na Dobri.

Dom Jozef

“Misijonar naj bo doma kakor kartuzijan, v svetu kakor apostol” (sv. Vincencij Pavelski)

V verski diaspori na jugoslovanskem jugu smo po prvi svetovni vojni ustanovili postojanke v Prizremu, Beogradu in Bitoli. Simbol našega pastoralnega in ekumenskega delovanja je skopsko – prizremski škof J. F. Gnidovec, tudi lazarist.

Med izseljenci so bile po II. sv. vojni ustanovljene postojanke v Kanadi (Toronto, Montreal, Winnipeg) in v Argentini (Lanus, Bariloche), kjer poleg duhovnega župnijskega dela skrbimo za kulturno življenje in ohranjanje narodne identitete.

IMG_11051_RE
Lazaristi danes