Novice

Častitljivi Božji služabnik

Škofa Janeza Frančiška Gnidovca je Bog poklical k sebi 3. februarja leta 1939, zato smo obletnico njegove smrti obhajali v nedeljo, 5. februarja, ob njegovem grobu v cerkvi Srca Jezusovega na Taboru v Ljubljani. V molitveni uri z začetkom ob 16.00 smo se na častitljivega Božjega služabnika obrnili za priprošnjo, ob 17.00 pa je slovesno bogoslužje vodil stolni župnik Roman Starc.

 

Škofa Janeza Frančiška Gnidovca je papež Benedikt XVI. leta 2010 razglasil za Častitljivega. To pomeni, da je papež s svojo avtoriteto škofu Gnidovcu priznal herojske kreposti. To je najpomembnejši korak v dolgem in zapletenem postopku za beatifikacijo in kanonizacijo. Da bi lahko prišlo do beatifikacije, torej do točke, ko bo papež dovolil javno čaščenje Častitljivega Božjega služabnika ter ga postavil za zgled Božjemu ljudstvu, Cerkev želi, da bi se zgodil čudež, ki bi ga priznala; to je znamenje iz nebes, izredno znamenje, ozdravitev, ki je z znanstvenega vidika nerazložljiva. Popolna ozdravitev, skoraj takojšnja in brez medicinske razlage, kar pomeni, da niti zdravniki ne morejo pojasniti, kako se je to zgodilo, in ki je zato povezana z molitvami, ki so jih naslovili na častitljivega in se sklicevali na njegovo priprošnjo.

 

Že leta 1980 je gospa iz Ljubljane, ki je zbolela za malignim tumorjem, na priprošnjo Božjega služabnika Gnidovca ozdravela skoraj nenadoma, brez operacije in brez ponovitev bolezni v naslednjih letih. V devetdesetih letih prejšnjega stoletja je v ljubljanski škofiji potekal sodni postopek, da bi na dokumentiran način ugotovili, kaj se je zgodilo. Na Kongregaciji za zadeve svetnikov v Rimu so medicinski strokovnjaki priznali izrednost dogodka, vendar ne do te mere, da bi prepoznali njegovo nerazložljivost. Tumor ni bil ocenjen kot tako maligen, da bi izključeval naravno ozdravitev.

 

S škofom Gnidovcem je povezan še en čudež, ki se je zgodil v Boliviji v El Altu leta 2017: 14-letno deklico je prizadel teratom, benigni tumor, ki je bil napačno diagnosticiran kot maligni tumor. Ko se je vse zdelo brezupno, so se svojci s priprošnjo zatekli k častitljivem Gnidovcu. Zdravniki so se odločili za operacijo, ki je bila uspešna in je pokazala, da tumor ni maligen, ampak benigen. Čudež je bil predstavljen ne toliko kot ozdravitev od tumorja, temveč zato, ker deklica približno dve leti ni imela poškodovanih notranjih organov, pri čemer je tumorska masa dosegla težo več kot 20 kg. Strokovnjaki zdravniške komisije so ponovno ugotovili, da je preživetje deklice res nenavadno in izjemno, vendar ni mogoče reči, da je popolnoma nerazložljivo, saj je preživetje v primeru teratoma, zlasti pri mladih osebah, mogoče in se večkrat zgodi.

 

V teh dneh pripravljamo čim bolj popolno dokumentacijo za to, kar se na prvi pogled zdi resnično nenavadno in po našem mnenju nerazložljivo dejstvo. Gospa iz Severne Makedonije, nedaleč od Skopja, kjer je deloval častitljivi škof Gnidovec kot misijonar, je bila v prometni nesreči, ki se je zgodila ravno 3. februarja leta 2021, torej na obletnico Gnidovčeve smrti, hudo ranjena in so jo umirajočo prepeljali v bolnišnico. Na priprošnjo k častitljivemu Gnidovcu je potem, ko so jo zdravniki označili za smrtno poškodovano in brez upanja na ozdravitev, nenadoma okrevala in sedaj nima več nobenih znamenj ali brazgotin, ki bi nakazovale na nesrečo. Upajmo, da bodo tudi zdravniki v Rimu priznali, tako kot so to že storili zdravniki v Skopju, da je ozdravitev nerazložljiva.

 

Glas o svetosti torej raste. Molimo z zaupanjem in se pri tem ne utrudimo!