Novice

Prošnja Žalostni Materi Božji za osebno prenovo in prenovo Cerkve na Slovenskem

Pretekli konec tedna (od 18. do 20. septembra 2020) so na Mirenskem Gradu praznovali glavni romarski shod – kvatrnico. Praznik so obhajali kot prošnjo Žalostni Materi Božji za osebno prenovo in prenovo Cerkve na Slovenskem, ter v zahvalo za dar vere.

 

V petek so vernike spodbudili k postu, ki je temelj osebne duhovne rasti. V soboto zvečer je lazarist g. Peter Žakelj daroval sveto mašo za prenovo Cerkve na Slovenskem. Poudaril je, da je temelj za duhovno prenovo križ. Le z zvestobo križu lahko Marija kraljuje nad žalostjo, bolečino in smrtjo. »Kakor se sliši protislovno, je vendarle res, da je svet v krizi in ne pozna pravega veselja, ker ne sprejema trpljenja in križa. Žalostna Mati Božja nas vabi, da se ob njej učimo sprejemati križ kot središče življenja.« Križ daje moč, da izpolnimo tudi ostale tri temelje prenove: premišljevanje božje besede in molitev, tiho vsakdanje delo in služenje, ter gradnjo žive skupnosti. K razmišljanju o vsebini pridige je romarje spodbujala tudi okrasitev cerkve.

 

Sledila je procesija z lučkami in petimi litanijami, nato pa molitveno bdenje ob kipu Žalostne Matere Božje. Molitev so oblikovale družine, mladina, ki se zbira na Mirenskem Gradu, študentje iz Študentskega doma Vincencij, člani Delavnice molitve in življenja, Marijine sestre, sestre Usmiljenke, Škofijski odbor za družine, zakonski pari ter skupnost Betlehem. Prosili so za Cerkev, za živa občestva, za otroke, mlade in družine, ter po molitvenih namenih s spletne strani Mirenski Grad. V ubrani molitvi je veliko vernikov, tudi mladih, vztrajalo vse do polnoči.

 

V nedeljo je slovesno sveto mašo daroval novomašnik lazarist Rok Žlender ob somaševanju domačih sobratov lazaristov in okoliških duhovnikov. Ob nedeljskem evangeliju nas je povabil, naj živimo iz evangelija v veselem služenju brez godrnjanja. Sledilo je druženje in pogostitev.

 

Naj nam bo Žalostna Mati Božja za zgled in pomoč pri osebni prenovi in pri prenovi Cerkve na Slovenskem.

 

Celotna pridiga g. Petra Žaklja

 

(besedilo Janja Završnik, fotografije Danijel Olivo)